Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ALFA ROMEO

Όταν η Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA) ιδρύθηκε το 1910, οι διοικούντες της εταιρείας αμέσως δημιούργησαν ένα σήμα το οποίο συνδύαζε δυο ιστορικά σύμβολα της πόλης του Μιλάνο.
Ο κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο είναι γνωστό σύμβολο της πόλης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το Λομβαρδικό Τάγμα που συμμετείχε στην Πρώτη Σταυροφορία το 1095. Επί κεφαλής του στρατού που κατευθύνονταν προς τους Αγίους Τόπους ήταν ο Ottone Visconti, άρχοντας του Invorio και Oleggio Castello, καθώς επίσης και πρόγονος της οικογένειας Visconti που κυβέρνησε τριακόσια χρόνια αργότερα την πόλη του Μιλάνο. Όταν το Τάγμα επέστρεψε στο Μιλάνο το 1100, υιοθετήθηκε ο σταυρός ως επίσημο οικόσημο της πόλεως, σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της γενναιότητας των ιπποτών στον ιερό πόλεμο.
Η ιστορία του φιδιού είναι λίγο πιο περίεργη. Η ιστορία του ξεκινάει από τον 6ο αιώνα μ.Χ. οπότε εισέβαλαν και εγκαταστάθηκαν Γερμανικές Λομβαρδικές φυλές στη Βόρεια Ιταλία. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούσαν πως η φιγούρα ενός φιδιού σε γαλάζιο φόντο έφερνε καλή τύχη και τη χρησιμοποιούσαν στα λάβαρά τους. Όταν ο Matteo Visconti έγινε άρχοντας του Μιλάνο το 1295, ζήτησε από τους πλέον μορφωμένους αυλικούς του να εφεύρουν μια ιστορία που να συνδέει την οικογένειά του με ένα ένδοξο παρελθόν. Οι αυλικοί επέλεξαν να συσχετίσουν την οικογένεια Visconti με τους Λομβαρδούς. Έτσι προέκυψε και το οικόσημο με το φίδι. Για να ενισχύσουν τους φανταστικούς δεσμούς μεταξύ της οικογένειας Visconti και της Λομβαρδικής φυλής επινόησαν ένα νέο μύθο. Ο Umberto Visconti πρόγονος του Matteo, υποτίθεται πως κατάφερε να απαλλάξει τα περίχωρα του Μιλάνο από έναν απαίσιο δράκο. Έτσι οι σχεδιαστές του οικόσημου δημιούργησαν το “biscione”, ένα ερπετό με σώμα Λομβαρδικού φιδιού και κεφάλι δράκου.
Τα δυο αυτά σύμβολα μαζί δηλώνουν την εντοπιότητα και την ιδιαίτερη δυναμική της εταιρείας. Το αρχικό σχήμα του σήματος της ALFA Romeo που χρησιμοποιήθηκε από το 1910 έως το 1915, ήταν στρογγυλό διαιρεμένο στα δυο από μια λεπτή γραμμή. Στην αριστερή πλευρά εμφανίζεται ο κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο και δεξιά εμφανίζεται το φίδι ενώ καταβροχθίζει έναν άνθρωπο. Περιμετρικά σε μπλε σκούρο φόντο βρίσκονται γραμμένες οι λέξεις “ALFA” και “MILANO” οι οποίες διαχωρίζονται από έναν ναυτικό κόμπο ο οποίος συμβόλιζε και αυτός τη βασιλική οικογένεια. Από το 1918 προστέθηκε και η λέξη “ROMEO” οπότε και ο Nicola Romeo αγόρασε την εταιρεία. Το “ALFA” χωρίζεται από το “ROMEO” με μια παύλα ενώ το “ALFA - ROMEO” χωρίζεται από το “MILANO” και πάλι με το σχέδιο ενός ναυτικού κόμπου. Το σήμα έμεινε αναλλοίωτο έως το 1925, όταν η ALFA ROMEO κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix. Τότε προστέθηκε ένα ασημένιο δάφνινο στεφάνι στην περίμετρο. Παραδόξως κάποια αυτοκίνητα που εξάγονταν στην Γαλλία είχαν στο σήμα τους τις λέξεις “ALFA - ROMEO PARIS”. Το 1946 η Ιταλία έγινε δημοκρατία οπότε και ο «βασιλικός κόμπος» αντικαταστάθηκε από κυματιστές γραμμές. Από το 1946 έως το 1950 έγιναν αρκετές αλλαγές στα γράμματα και στα σύμβολα όσον αφορά το σχεδιασμό και τα χρώματα. Το 1971 η ALFA ROMEO εγκαινίασε το νέο της εργοστάσιο στη Νάπολη, όπου κατασκεύαζε την Alfasud. Τότε έγιναν και οι τελευταίες σημαντικές αλλαγές. Το σήμα έγινε πιο μοντέρνο, το φίδι (πάντα με τον άνθρωπο… μισοφαγωμένο) έγινε πιο απλό σχεδιαστικά και αφαιρέθηκε η παύλα μεταξύ “ALFA” και “ROMEO”. Προφανώς λόγω της επέκτασης των εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Νότια Ιταλία αφαιρέθηκε και η λέξη “MILANO” από το σήμα.
Συνήθως το στρογγυλό σήμα της ALFA ROMEO τοποθετείται στο πάνω σημείο ενός σχήματος που θυμίζει ασπίδα, μπροστά στη μάσκα του αυτοκινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου