Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

AMC



Το σήμα της AMC πέρασε από αρκετές αλλαγές πριν καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο. Η American Motors Corporation (AMC) δημιουργήθηκε από δυο παλαιότερες Αμερικάνικες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων, τις Hudson και Nash. Οι δυο τους προσπάθησαν με την ένωση τους να ανταγωνιστούν τις General Motors και  Ford. Το 1957 τα παλαιά ονόματα εγκαταλείφθηκαν και τα οχήματά τους άρχισαν να κυκλοφορούν με την ονομασία Rambler. Επί μία δεκαετία τα Rambler δεν κατάφεραν να προσελκύσουν οδηγούς οι οποίοι προτιμούσαν εταιρείες όπως η Chevrolet, η Plymouth και η Ford. Οι ιθύνοντες της εταιρείας άρχισαν να ξανασκέφτονται το θέμα ονομασία και λογότυπο.
Η AMC (η οποία είχε τη βάση της στο Wisconsin) αποφάσισε να δώσει στα αυτοκίνητά της την εταιρική ονομασία. Το παλαιό λογότυπο της εταιρείας, πλέον δε ήταν αρκετά ευχάριστο στο μάτι για να εμφανιστεί και στα αυτοκίνητα. Ήταν ένα απλό  “A” και “M” μέσα σε ένα τετράγωνο. Ένα νέο λογότυπο δημιουργήθηκε από μια εξειδικευμένη εταιρεία στη Ν. Υόρκη, την Lippincott & Margulies. Το νέο σήμα της AMC ήταν ένα κόκκινο, άσπρο και μπλε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Αριστερά βρισκόταν το κόκκινο χρώμα σε σχήμα τριγώνου ενώ το ίδιο σχήμα είχε και το λευκό στο μέσον του σήματος. Δεξιά ένα μπλε οριζόντιο παραλληλόγραμμο συμπλήρωνε το σήμα το οποίο σχημάτιζε ένα νοητό “A”, ενώ ο χρωματισμός είχε σαφή αναφορά και στη σημαία των Η.Π.Α. Από κάτω με γραμματοσειρά “roman” υπήρχαν οι λέξεις “American Motors”. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας επιθυμούσαν τα μοντέλα τους (Gremlin, Hornet, Rebel και Ambassador), να αποκαλούνται από τον κόσμο ως American Motors. Η συντομία AMC αποδείχτηκε πιο αρεστή και το κοινό αποκαλούσε τα οχήματα με τη σύντομη ονομασία τους. Έτσι από το 1976 και με την κυκλοφορία του πολύ ιδιαίτερου μοντέλου Pacer, η επίσημη ονομασία έγινε AMC και συνήθως βρισκόταν γραμμένη δίπλα ή κάτω από το σήμα. Τα σήματα της AMC ήταν συνήθως σε λευκό φόντο, ενώ σε κάποιες εκδόσεις ήταν χρωμιωμένα.
Το 1987 η AMC εξαγοράστηκε από την Chrysler έναντι του ποσού των 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ίσως λόγω του τμήματος της Jeep που διέθετε. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι νέοι ιδιοκτήτες, ήταν να «εξαφανίσουν» αμέσως το λογότυπο της AMC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου