Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ALVIS


Η λέξη “Alvis” προέρχεται από την ονομασία ενός  εξαρτήματος της κατασκευάστριας εταιρείας “Aluminium Alloy Piston Ltd”. Ο ιδρυτής Geoffrey de Freville χρησιμοποίησε τη λέξη “Alvis” ως σήμα κατατεθέν για ένα πιστόνι, ενώ στη συνέχεια κατασκεύασε έναν ολόκληρο κινητήρα. Θεωρούσε δε πως η λέξη ήταν εύηχη σε οποιαδήποτε γλώσσα. Ένας Ουαλός μηχανικός εν ονόματι T.G. John θεώρησε τον κινητήρα εξαιρετικό και τον τοποθέτησε στο πρώτο όχημα με την επωνυμία “Alvis” το 1920.
Το αρχικό λογότυπο της εταιρείας ήταν ένα ανάποδο τρίγωνο με σκούρο μπλε και πράσινο βερνίκι και με το όνομα “ALVIS” γραμμένο στο εσωτερικό. Το γράμμα “V” ήταν το μεγαλύτερο ενώ τα υπόλοιπα γράμματα μίκραιναν όσο απομακρύνονταν από το κέντρο. Επιπροσθέτως υπήρχαν φτερά σε έκταση αριστερά και δεξιά μαζί . Η εταιρεία “AVRO”  κατηγόρησε την Alvis για αντιγραφή του σήματος της και πέτυχε την αλλαγή του. Τα φτερά αφαιρέθηκαν, το βερνίκι έγινε κόκκινο και πάνω από το “ALVIS” προστέθηκε μια οριζόντια λευκή γραμμή.
Τα αυτοκίνητα της “Alvis” διακρίνονταν για την καινοτομία τους τη δεκαετία του 1920, εισάγοντας την κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα. Το 1930 ήταν ισχυρά σπορ αυτοκίνητα τουρισμού (GT) με ιδιαίτερα κομψά αμαξώματα. Μετά τον Β’ Π.Π. εξελίχθηκαν σε πολυτελή αυτοκίνητα, πιο σπορ από αυτά της Daimler και πιο φθηνά από αυτά της Bentley. Καθ’όλη τη διάρκεια το σήμα παρέμενε αναλλοίωτο με μοναδική διαφορά την εξειδικευμένη κατασκευή για να ταιριάζει στο κάλλυμα του ψυγείου του κάθε μοντέλου. Από το 1945 τα αυτοκίνητα μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, αφού η μονάδα παραγωγής της Alvis που κατασκεύαζε στρατιωτικά οχήματα αναπτύσσονταν ραγδαία.
Η Rover αγόρασε την εταιρεία το 1965 και το τελευταίο Alvis βγήκε από τη γραμμή παραγωγής δυο χρόνια αργότερα. Παρά το γεγονός πως ήταν πλέον μέλος της British Leyland μια εξαγορά έσωσε την Alvis από τον αφανισμό το 1981. Το ανάποδο κόκκινο τρίγωνο παραμένει το λογότυπο της εταιρείας και μερικά άρματα μάχης το έχουν σε μια «μεγάλη αλουμινένια εκδοχή». Η Alvis εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες αρμάτων μάχης της Μ. Βρετανίας.
Τα εναπομείναντα αυτοκίνητα συντηρούνται από μια εταιρεία με την (εύστοχη) επωνυμία “Red Triangle” (κόκκινο τρίγωνο), η οποία απέκτησε όλα τα ανταλλακτικά και τα αρχεία των αυτοκινήτων της Alvis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου