Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ALLARD


Ο Sydney Allard ξεκίνησε να κατασκευάζει τα αυτοκίνητα του στο σπίτι του τη δεκαετία του 1930. Χρησιμοποιώντας κινητήρες V8 Ford και ελαφριά αμαξώματα, κατάφερε να επιτύχει σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες. Οι φίλοι του ζητούσαν να κατασκευάσει παρόμοια αυτοκίνητα και για εκείνους, έτσι το 1946 ο Allard κατασκεύασε το J1 ένα όχημα με ιδιαίτερο σχεδιασμό. Τα οχήματα που κατασκεύαζε ήταν εξαιρετικά δυνατά, με έμφαση στους αγώνες ταχύτητας, ενώ μοντέλα όπως τα J2 και J2X είχαν πολύ καλά αποτελέσματα και στο Le Mans.  Άλλωστε ο Sydney Allard είναι ο μοναδικός οδηγός αγώνων εως σήμερα, ο οποίος έχει κερδίσει διεθνή αγώνα με αυτοκίνητο που να είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον ίδιο. Το 1952 κέρδισε στο Monte Carlo Rally με ένα Allard P1. Δυστυχώς το γεγονός δεν πήρε τις διαστάσεις που του άξιζε, επειδή την ίδια εποχή στην Αγγλία είχε φύγει από τη ζωή ο Βασιλιάς Γεώργιος VI.  Συνολικά ο Allard κατασκεύασε κάτι λιγότερο από δυο χιλιάδες οχήματα σε μία περίοδο δεκατεσσάρων χρόνων έως το 1960. Για την εποχή αυτό ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα. Τα αυτοκίνητα τα κατασκεύαζε σε διάφορα συνεργεία στο νότιο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας υλικά που περισυνέλεγε από μάντρες με απομεινάρια του Β’ Π.Π., ενώ τους κινητήρες τους προμηθευόταν μυστηριωδώς σε μια εποχή που οι εισαγωγές ήταν ελάχιστες.
Η ασταμάτητη ανάπτυξη της Jaguar και η έλλειψη σχεδιαστικής εξέλιξης οδήγησαν στο τέλος της παραγωγής. Το σήμα της “Allard” ήταν τόσο απλό όσο και τα αυτοκίνητά της. Η λέξη “Allard” ήταν γραμμένη με λευκά κεφαλαία τρισδιάστατα γράμματα και μαύρο περίγραμμα. Ήταν τοποθετημένη σε κόκκινο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο φόντο με καμπύλες. Τα μοντέλα M2X και P2 διέθεταν γρίλιες στο στη μάσκα του αυτοκινήτου στο σχήμα ενός τεράστιου κεφαλαίου “A”.
Το 1991 έγινε μια προσπάθεια αναβίωσης της μάρκας με το λογότυπο ανανεωμένο. Η οριζόντια γραμμή του «Α» έφτανε κάνοντας μια μεγάλη καμπύλη έως την κορυφή της κάθετης γραμμής του “d”. Δυστυχώς τόσο το όχημα που κατασκευάστηκε, όσο και το λογότυπο εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου